JobstressJe bent tegenwoordig niet de enige die zijn/haar werk als bron voor stress ervaart. Op je werk kunnen vele dingen de trigger zijn voor stress. Reorganisaties, irreële targets, ontslag, onzinnige deadlines, incapabele leidinggevenden, het werktempo zijn veel genoemde stressoren die je werken negatief beïnvloeden.Niet alleen je werk maar vooral je gedrag ondervindt daar last van. Hieronder staan uitingen van gedrag die jou of je omgeving moeten waarschuwen voor stress.


Noteer die punten die op jou van toepassing zijn. Zo krijg je zwart op wit aangereikt of je stress ervaart en uitdraagt.


  1. Je bent vaak en snel geïrriteerd.
  2. Je hebt moeite met het concentreren.
  3. Je bent heel vaak erg moe.
  4. Je bent cynisch en negatief ingesteld.
  5. Je bent op je werk weinig productief.
  6. Je hebt geregeld last van verschillende kwaaltjes.
  7. 's Morgens opstaan kost je heel veel moeite.
  8. Je interesse in andere zaken dan je werk is behoorlijk afgenomen.

En? Ben je geschrokken van de punten die ook op jou van toepassing waren? Of is het je meegevallen?


Hoe dan ook, je hebt nu inzicht gekregen in je handelen

en de betekenis daarvan. Je weet nu of stress op de loer ligt

en er actie van je gevraagd wordt.


Topstressoren op het werk


Onderzoekers hebben twee aspecten van het werk aangewezen als de meest voorkomende stressoren op het werk:


Geen controle over het werkproces.

Je hebt geen of weinig inbreng over hoe het werk gedaan zou moeten worden. Dat is een zeer stresserend gevoel.


Prestatiedruk.

Beslissingen van hogerhand, zoals krappe deadlines, beperkte middelen, onwerkelijke targets, kunnen zorgen voor een stressvolle werkomgeving.Ontstressen tijdens je werk


Om productief te kunnen zijn op je werk is het noodzakelijk dat je rustmomenten inlast. Dan laad je weer energie op en daalt het stressniveau. Er zijn verschillende oefeningen, die je tijdens zo'n pauze kunt doen, om te ontstressen.


Strekken

De meesten van ons brengen hun werkdag hoofdzakelijk achter een bureau of in een auto door. Strekken is dan een goede manier om de spanning uit je spieren te laten verdwijnen.


Plukken

Deze rekoefening is goed voor je schouders, armen en rug.

Ga in een stoel zitten met je voeten plat op de grond. Steek beide armen omhoog en je vingers wijzen naar het plafond.


Nu stel je je voor dat er boven je rechterhand een appel hangt, die je wilt plukken. Strek je hand ernaar uit en maak dan een vuist. Na 5 seconden laat je de vuist weer los. Nu de andere hand.


Wapperen

Met deze oefening doe je de gespannen borstspieren en je bovenrug een plezier. Je zit achter je bureau en je vouwt je handen achter je hoofd. Je buigt je ellebogen zo ver mogelijk naar achteren. Die spanning laat je pas na tien seconden los. Herhaal die oefening een paar keer per dag.


Liften

Met de oefening bewijs je je dijspieren en buikspieren een dienst. Je zit in je bureaustoel en je tilt beide benen recht omhoog. Tegelijkertijd strek je je tenen naar je toe. Na tien seconden laat je je benen weer zakken. Doe deze oefening enkele malen per dag.


Deze oefeningen zijn eenvoudig te doen en leveren een hoog rendement. Het effect is snel merkbaar. Succes!


Wat betekent dit voor mij?


Je kunt de stress op je werk aanpakken, als je weet wat de oorzaak is of wat de oorzaken zijn. Treuzel niet, maar kom direct in actie. Naast deze site zijn er de sites coachendoejezelf.nl en burnout-als-dank.nl die je kunnen helpen om stress te reduceren.


Het is prettig en zinvol om zaken van verschillende zijden te bekijken en dan een keuze van aanpak te maken die bij jou past. Op die wijze ben je verzekerd van succes. Stress is een natuurlijk gegeven, maar moet wel beheersbaar blijven.

En daar kun jezelf voor zorgen.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: