Verlaag je studiestressDoor de alsmaar stijgende opleidingseisen en de voortdurende wisseling van onderwijssystemen neemt ook de onrust op scholen, academies en universiteiten toe. Het spreekt voor zich dat dit gepaard gaat met de nodige stress.Daarnaast zijn er nog de bekende stressmomenten, zoals examens, tentamens en presentaties.


Om je stressniveau te doen dalen staan hieronder enkele tips en aanwijzingen.


Tips om je studiestress te verlagen:


Een goed beheer van je tijd

Je bespaart je een hoop stress, als je vooruit plant. Het is essentieel om een strak studieschema op te zetten, je studie in overzichtelijke stukjes te verdelen, en andere vaardigheden van timemanagement te gebruiken.


Breng orde aan

Houd je agenda up-to-date, houd je aan je studieschema, hanteer een overzichtelijk archief voor je neerslagen en notities en voorkom zo dat je in een stress schiet.


Creëer een goede studieplek

Zorg voor een plek waar je je kunt terugtrekken om ongehinderd te studeren. Zet je mobieltje een tijd uit. Het is belangrijk dat je werkplek ook comfortabel is; je kunt zo ontspannen studeren.


Blijf optimistisch

Het is algemeen bekend dat optimisten succesvol en minder gestrest zijn. Zij gaan anders met tegenslagen en mislukkingen om. Positief handelen stimuleert en creëert.


Zorg voor genoeg slaap

Om optimaal te presteren moet je goed uitgerust zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een slaaptekort moeite hebben met het leren, onthouden en concentreren.


Ken je leerstijl

Als je weet hoe je het best leert, dan kun je je resultaten verbeteren. Ben je visueel ingesteld dan leer je door naar dingen te kijken. Je bent waarschijnlijk goed in spelling. Bewerk teksten met een markeerstift.


Ben je auditief ingesteld, dan moet je het hebben van horen.

Je leest hardop. Mondelinge examens hebben je voorkeur.


Leer je uit je ervaringen dan ben je kinesthetisch ingesteld.

Je bent een echte doener. Je kunt niet lang stilzitten.


Ontwikkel studievaardigheden

Studievaardigheden maken het studeren makkelijker. Voorbeelden daarvan zijn samenvatten, mindmappen, maar ook het plannen, organiseren en structureren zijn vaardigheden voor een succesvol studeren.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: