Werk en stressEr zijn veel gebeurtenissen in je leven die kunnen leiden tot stress. Het is belangrijk die zaken te herkennen.

Om duidelijk te weten waar de stress vandaan komt.

Te begrijpen waarom je er zo mee omgaat. En... wat je eraan kunt doen.


Lange werkdagen, vervelende collega's en het gebrek aan waardering kunnen als stressfactoren op je werk functioneren.


De verkeerde baan


Veel van onze tijd besteden wij aan werken. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de wijze hoe je met je werk omgaat.


Ga je daar slordig mee om dan kan een burn-out het gevolg zijn.


Vraag je af, of je baan je voldoende biedt om je goed bij te voelen. Of levert het werk dat je doet je alleen maar stressgevoelens op.


Schuif de problemen op je werk niet voor je uit, maar pak ze aan. Maak er werk van.

Johann Wolfgang von Goethe:
"Men moet niet nadenken over het eindresultaat van zijn werk, zoals men ook niet reist om aan te komen, maar om te reizen."


Verminder je werkstress


Een van de krachtigste middelen om de stress op je werk te verminderen is het omgaan met tijd. Veel van je werktijd wordt verspild.


Desorganisatie van je werk, onduidelijke doelen, uitstelgedrag, te weinig opleiding, onsamenhangende werkprocessen, veel persoonlijke activiteiten op internet zijn allemaal zaken die je werk op een bepaalde manier beïnvloeden en ze creëren stress. Word je bewust van die zaken en wat ze met jou doen.


Vergaderingen kunnen ook danig je werkstructuur en efficiëntie in de war schoppen. Vraag je allereerst af of de vergadering echt nodig is.


Een goed doordachte agenda en duidelijke info vooraf zorgen al voor een doelgerichte start. Houd je tijdens het vergaderen aan de punten en voorkom het uitwijden, kap af.

Het is jouw werktijd!


Je energiebalans op je werk


Noteer het cijfer dat volgens jou het beste weergeeft wat je ervaart, voelt of denkt bij de onderstaande stellingen.

Een 1 staat voor helemaal niet waar en een 10 staat voor helemaal waar.


Voor mijn werk kan ik meestal de tijd nemen die nodig is.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ik ervaar mijn werk als zinvol.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ik laat mijn werk gemakkelijk los.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ik vind voldoende uitdaging in mijn werk.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Op mijn werk ondervind ik voldoende erkenning.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ik ervaar mijn werk niet als emotioneel belastend.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Op mijn werk krijg ik steun als dat nodig is.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Mijn werk en privé zijn in een gezonde balans
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ik kan voldoende invloed op mijn werk uitoefenen.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Ik ben tevreden met wat ik verdien.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


    Jouw score:


Tel de genoteerde cijfers bij elkaar op en deel dat getal door 10. Als dit cijfer 8 of meer is, dan hoef je je weinig zorgen over je werk te maken.


Bij een 6 of een 7 is het zinvol om te kijken naar de stellingen die laag scoorden. Pak die aan, dit zijn ontkiemende stressoren.


Bij een cijfer dat 5 of lager is moet je je oprecht zorgen gaan maken. Hoe lager het cijfer hoe meer actie het van je vereist om die stressoren te elimineren.


Druk, druk, druk


Sommige mensen gaan er prat op dat zij een drukke baan hebben. Trots vertellen zij dat zij het werk vaak mee naar huis moeten nemen. Zij maken lange uren en zijn daar fier op.


Het enige dat daar duidelijk door wordt is dat deze mensen een disbalans hebben tussen werk en privé. Eens gaat dit geweldig mis.


Grijp vroegtijdig in als het op jou van toepassing is of attendeer je partner/vriend op zijn of haar werkgedrag.


Organiseer bewust je leven. Zorg voor een balans tussen werk en privé. Maak duidelijke afspraken en houd je eraan. Leer 'nee' zeggen en handhaaf je grenzen. Delegeer werk en neem in ieder geval niet te veel werk aan.


Het effect van deze maatregelen is dat je meer werk verzet dan vroeger en ook nog eens meer tijd voor jezelf overhoudt. Je kunt met recht spreken van een win-winsituatie.


Afstand van het werk


We weten allemaal hoe belangrijk het is om er even tussenuit te gaan. De accu weer op te laden. Lekker ontspannen. Je lichaam en geest laten herstellen.


Niet alleen jij hebt daar voordeel van, maar ook je werk. Als je na de onthaasting terugkomt, ben je creatiever en productiever op je werk. Tel uit je winst!


Privé versterk je zo de relatiebanden. Je hebt tijd voor elkaar.

Je onderneemt zaken met elkaar. Je praat in een ontspannen sfeer met elkaar. Je neemt en hebt tijd voor elkaar. De balans tussen werk en privé wordt in evenwicht gebracht.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: