Ontdek financiële stressFinanciële stress is het gevolg van je handelen en/of de manier waarop je tegen een situatie aankijkt. Als je ongecontroleerd je creditcard gaat gebruiken, dan zal dat gedrag tot grote schulden leiden. Leven op krediet betekent, dat je geld gebruikt dat niet van jou is en dat terugbetaald moet worden, en wel met een hoge rente.


In tijden van voorspoed kan deze manier om met geld om te gaan soms functioneren, maar in crisistijden is zo'n manier van handelen funest.


Dan worden de consequenties van dat gedrag pijnlijk zichtbaar.

Het huis moet worden verkocht, klant worden bij de Voedselbank, uiteindelijk in de schuldsanering terechtkomen zijn mogelijke gevolgen van niet bewust met je geld omgaan.


Waarschuwingssignalen


Als je bewust wordt van je handelen, dan worden ook de gevolgen van dat handelen zichtbaar. Door je gedrag te analyseren, kun je de juiste veranderingen aanbrengen en zo de financiële stress minderen. Let op de volgende zaken s.v.p.:


Er is geen spaargeld

Je doet er goed aan om geld achter de hand te houden om financiële tegenvallers, zoals ontslag, kapotte wasmachine,

op te kunnen vangen. Volgens deskundigen moet je van dat

geld ongeveer vijf maanden kunnen leven.


Dus begin vroegtijdig met de opbouw van deze reserves, zodat je bijvoorbeeld ontslag tijdelijk kunt opvangen en tussentijds naar oplossing kunt gaan zoeken. Start met een spaarrekening met een normale rente.


Rood staan

Mijd rood staan, want dat kost handenvol geld. En dat is geld voor je levensonderhoud. Wacht met aankopen totdat je het geld bij elkaar hebt en onderhandel dan over de prijs.


Het gebruik van een creditcard kost geld en vertroebelt je zicht op je financiën. Zo'n creditcard verleid je tot het doen van emotionele aankopen waar je vaak later weer spijt van hebt.


Geen overzicht

Veel mensen hebben geen zicht op hun financiële situatie en dat is link. Een eenvoudig huishoudboekje laat zien waar je je geld aan uitgeeft en waar je eventueel op kunt bezuinigen.

Zo'n boekje maakt je ook attent op de prijzen van bijvoorbeeld eten, drinken en energie. Bewust leven, maakt het leven goedkoper.

Edgar W. Howe:
"Een van de moeilijkste opgaven in deze wereld is een vrouw ervan te overtuigen dat een koopje ook geld kost."


Liegen over geld

Als je je financiële situatie tegenover anderen gaat ophemelen, dan weet je al dat je in de problemen zit. Realiteitszin is onontbeerlijk om niet in financieel stressvolle situaties te geraken.


Ik leef nu

Er zijn mensen die ervoor kiezen om niet aan de toekomst te denken. Sparen of geld reserveren voor reparaties zijn niet hun ding. Ze zien wel. Dit is een risicovolle en op de lange termijn rampzalige houding. En daar moet flink voor betaald worden.


Agitatie

Bij de meeste echtelijke onenigheden spelen geldzaken de hoofdrol. Verschil van inzicht over de uitgaven zorgt voor irritatie en ruzie. Maak vooraf duidelijke afspraken.


De vaste uitgaven liggen ook echt vast en van dat geld blijf je af. Wat overblijft wordt verdeeld of besteed aan prioriteiten, die vooraf afgesproken zijn. Daarmee blijft er rust binnen de relatie en heerst er duidelijkheid over de mogelijkheden.Schulden aanpakken


Het is verbazingwekkend als je ziet hoe snel je schulden kunnen groeien. Vooral als incassobureaus erbij betrokken zijn dan komt naast de schuld en de rente de exorbitante administratiekosten van dergelijke bureaus er nog eens bovenop. Kom daarom vroegtijdig in actie om je hoop stress en ellende te besparen.


Stop de schuld

Ga geen nieuwe schulden meer aan. Knip je creditcard doormidden. Ga geen leningen aan!


Los zo snel mogelijk af

Breng je privé-uitgaven terug tot een aanvaardbaar minimum

en los met het overige geld je schulden af. Dit is echt de goedkoopste manier om van je schulden af te komen. Succes.


Onderhandel met je schuldeiser(s)


Je schuldeisers zijn in de meeste gevallen bereid om samen met jou een redelijke afbetalingsregeling te treffen. Beschaam hun vertrouwen niet en kom deze stipt na. Dat komt je stress ook ten goede.


Creativiteit


Wend je creativiteit aan om manieren te zoeken die je sneller je schulden laten aflossen. Dit geeft je zelfvertrouwen ook weer steun.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: