Lifestyle stressDe leefstijl van de meeste mensen is in de afgelopen zestig jaar exorbitant drukker geworden. Naast de toegenomen werkdruk is er ook de druk van het gezin. Kinderen nemen aan veel meer activiteiten deel.

Zij moeten vaak gebracht en gehaald worden.


Om dat drukke leventje te laten functioneren is een goede planning noodzakelijk.


Er moeten duidelijk afspraken gemaakt en nagekomen worden. Taken moeten naar draagkracht verdeeld worden.


Zo leven kan een gevoel van chaos en/of stress opleveren.


Leef eenvoudig


Leef eenvoudig betekent niets anders dat je je leven weer in eigen hand neemt. De druk, die anderen op je leven hebben, minimaliseert. Bewust met het leven bezig gaan heeft het voordeel dat je al vroegtijdig filtert.


De zes basiselementen voor een gezonde lifestyle


1. Gezonde voeding

De sleutel tot gezonde voeding is je bewust zijn wat je eet en wat dat eten met je gezondheid doet. En dat is heel iets anders dan een dieet volgen.


Gezonde voeding bevat voedingsstoffen, die na consumptie zorgen voor energie en opbouw of herstel van weefsel.


Voedingsmiddelen, die geteeld zijn met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen en waaraan onnatuurlijke additieven

en conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om ze voor massaconsumptie geschikt te maken, vind je in de fastfoodsector en de supermarkten.


Mijd deze zoveel mogelijk. Kies voor zo natuurlijk mogelijke producten.


2. Bewegen

Dat gaat met behulp van je lichaam. Je kunt denken aan boodschappen doen, stofzuigen, tuinieren en wandelen. Activiteiten die je dagelijks kunt doen. Maak gebruik van de fiets in plaats van de auto. Wandelen is gezonder dan hangen voor de buis.


Wil je en kun je, dan ga je een stapje verder en meld je je aan om te gaan sporten op jouw niveau. Allemaal winst om je conditie op peil te houden en je lichaam in een gezonde staat.


3. Voldoende slaap

Dat slaap voor jou belangrijk is, weet je uit ervaring. Te weinig slaap geeft problemen. Je hebt slaap nodig om te herstellen en op te bouwen.


Stress zal blijven bestaan, tenzij jij de verantwoordelijkheid ervoor neemt. Dan pas kun je beginnen met je stress aan te pakken.


Tips om goed te kunnen slapen.


  • Zorg dat je voldoende water drinkt op een dag.
  • Zorg voor frisse lucht in de slaapkamer.
  • Eet je laatste grote maaltijd minsten 2 uur voor het slapengaan.
  • Zet de computer/televisie ruim een uur voor het naar bed gaan uit.
  • Beweeg elke dag voldoende.
  • Vermijd zware lichamelijk arbeid 3 uur voor het slapengaan.
  • Vermijd het gebruik van slaapmiddelen.
  • Houd de kamertemperatuur aan de koele kant.
  • Gebruik je bed om te slapen, niet om te werken of tv te kijken.
  • Draag comfortabele nachtkleding.

4. Vermijd overmatig gebruik van alcohol en medicatie

Wees kritisch bij het gebruik van medicijnen. Ga na of ze echt nodig zijn en wees je bewust van wat ze met je doen.

Pleeg overleg met je arts en apotheker.


Twee glazen wijn bijvoorbeeld wordt gezien als het maximale gebruik van alcohol per dag. Drink zo'n anderhalve liter water per dag en dat heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.


5. Roken

Roken is dramatisch voor een goede lifestyle. Kanker, longkwalen, hart- en vaatziekten zijn onder andere de gevolgen van roken en spreken voor zich.


6. Omgaan met stress

Stressmanagement en ontspannen zijn van vitaal belang voor je lichaam. De zaken die stress kunnen opleveren verschillen van persoon tot persoon. Daarom is het goed om stil te staan bij de zaken die jou stresseren.


Maak een plan om ze aan te pakken en doe dat in stapjes, dan heb je de meeste kans op succes. Ook de vorm van ontspannen is uniek. Ieder doet dat op zijn of haar manier. Ga bij jezelf na hoe jij ontspant en werkt dat voor jou.


Energiepeil


Door bewust de bovenstaande zaken toe te passen, zorg je voor voldoende energie om prettig te leven. Je zorgt voor energie om te herstellen en voor de opbouw van lichamelijke functies.


Is er te weinig energie dan hapert dit proces en functioneer je niet meer optimaal. Fysiek ben je sneller moe en duurt het herstel daarvan langer. Je krijgt last van allerlei kwaaltjes,

zoals vaak grieperig, vaak erg moe en daardoor passief,

veel spanningshoofdpijn.


Psychisch raak je ook gestrest: een zeer kort lontje, overdreven negatief reageren, en je sociale contacten verwateren.


Wat betekent dit voor mij?


Als je er een gezonde lifestyle op na wilt houden en verzekerd wilt zijn van een goed functionerend lichaam en een heldere geest, dan moet je je bewust zijn van de bovenstaande punten. Daarnaar handelen en dat gedrag blijven vasthouden.


Stress zal er altijd in bepaalde situaties zijn, maar wel in een zeer lichte mate. Je behoudt de controle en je kunt op een effectieve manier met die stress omgaan. Wel zo prettig.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: