Lifestyle hobbelsEen bepaalde manier van leven kan veel stress opleveren. Dat kan op den duur vervelende consequenties hebben.

Je kunt daardoor op weg zijn naar een burn-out met alle vervelende gevolgen van dien. Op de site burnout-als-dank.nl ontdek je de gevolgen en wat je eraan kunt doen. Zorg ervoor, dat het zo ver niet komt. De volgende zaken worden als de grote stressoren binnen je lifestyle gezien:


Een disbalans tussen werk en privé


Misschien een open deur voor jou en heb jij je zaakjes juist wel goed op elkaar afgestemd.


Je bent dan wel een uitzondering, want het merendeel van de werkende mensen heeft daar tegenwoordig steeds meer moeite mee. Het is stressor nummer 1 binnen de lifestyle.


Het werk, de social media voeren vaak de boventoon in ons dagelijkse leven. Zij dringen privé, hobby's en ontspanning naar de achtergrond. Tijdelijk kun je dit leven aan, maar geleidelijk raak je uit balans. Je humeur, je concentratie en je sociale gedrag gaan negatieve trekjes aannemen.


Zelf heb je daar weinig van in de gaten, maar je omgeving des te meer. De stresssymptomen die jezelf kunt ervaren zijn: onrust, gejaagdheid, concentratiegebrek, een kort lontje, overmatig drankgebruik, eetbuien en slaapproblemen.

Herken je ze? Kom in actie!


Controlfreak


Over alles controle willen houden is een illusie en je moet dat ook niet willen. Delegeer werkzaamheden waar je niet aan toekomt, of die niet tot je functie gerekend kunnen worden.

Ook huishoudelijke taken kun je verdelen over de gezinsleden. Geef anderen ook hun verantwoordelijkheid en vertrouw ze dat toe.


Zorg voor een weloverwogen balans tussen werk en privé. Handhaaf die zorgvuldig en zorg ervoor dat je je grenzen duidelijk aangeeft. Alleen zo kun je tijd vrijmaken om te ontspannen. Om je accu op te laden en prettig samen te werken.


Te weinig support


Meestal is dat maar zelden waar. Door je gedrag en je werkhouding (controle) heb je anderen van je vervreemd.

Door alles zelf te willen doen en door alles op jouw manier te willen laten gebeuren, maak je het je ontzettend moeilijk en stressvol.


Verander je gedrag en begin met hulp te vragen. Geef aan dat je ermee worstelt en het je te veel wordt. Je zult verbaasd staan hoe graag mensen je terzijde willen staan. Hoe fijn ze het vinden om taken van je over te nemen.


Het vertrouwen dat je schenkt, wordt erg gewaardeerd.

Deze manier van leven geeft stress maar weinig kans en versterkt je zelfinzicht.


Geen tijd


Druk, druk, druk. Het is trendy om druk te zijn.

Sommige mensen ontlenen hun status aan het druk zijn.

Een idiote gedachte en een stressvolle houding, die de nodige problemen gaat opleveren. Door altijd maar met je werk bezig te zijn, betekent het niet dat je erg productief bent.


Onderzoeken hebben aangetoond dat juist zo'n houding weinig effectief en efficiënt is. Door regelmatig pauzes te nemen en ontspanning toe te laten verhoog je wel je productiviteit.

De kans op fouten reduceer je en belangrijk je houdt tijd over voor andere zaken, zoals privé, hobby's en ontspanning. Je leeft!


Slaaptekort


Als er een disbalans is tussen werk en privé, tussen actie en ontspanning dan kun je gevoeglijk aannemen dat stresssymptomen de kop opgaan steken. Eén daarvan is piekeren.


Een zinloze bezigheid, die tot niets leidt. Een vicieuze cirkel die je zo snel mogelijk moet zien te doorbreken. En dat is makkelijk: houd je aan de feiten en kom in actie. Maak geen aannames, zij vertroebelen de realiteit. Geen uitstel, maar direct de zaken aanpakken.


Dat allemaal geeft je rust en bovenal slaapgenot. En slaap heb je nodig om je energiepeil te herstellen en mentaal te ontspannen.


Passiviteit


Een moderne lifestyle kan tot passiviteit leiden. Je voelt je te moe om ergens mee bezig te gaan. Je ligt vaak op de bank voor de tv. Er verschijnen chips en drank op tafel. Je raakt verslaafd aan dat gedrag. Je activiteiten beperk je tot het minimum en je conditie holt achteruit.


Diverse kwaaltjes laten zich merken. Obesitas, alcohol en/of rookverslaving, sociaal isolement zijn zaken die het leven niet prettiger voor je maken.


Het zijn hedendaagse problemen die als stressvol ervaren worden en een goede lifestyle verhinderen. Kap daarmee en neem een hobby. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging(sport) en onderneem met andere mensen iets.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: