Organiseer je werkplekEen opgeruimde werkplek is geen kwestie van esthetiek, maar een voorwaarde voor succes in je werk en voor een verstandige omgang met je tijd.

Zo zorg je voor overzicht en breng je structuur aan. Dat is een grondregel om stress te voorkomen of aan te pakken.Het bureau


Vaak breng je het grootste deel van je werkdag door achter je bureau. Jij bent verantwoordelijk voor die werkplek. Het zegt wat over jou.


Ruim op

Beperk het aantal voorwerpen op je bureau. Je concentratie lijdt onder een teveel aan voorwerpen. Zet of hang een klok niet in je gezichtsveld,

anders ga je onder dwang werken. Dat levert onnodige stress op.


Vaak is het handig om een 'tweede bureau' te nemen. Als 'tweede bureau' kan een tafeltje of een legger in de bureaukast fungeren.


  1. Wat belangrijk is leg je vooraan. Voor het grijpen.
  2. Aan de linkerkant leg je het werk dat als eerste gedaan moet worden en aan de rechterkant komt het werk te liggen dat gedaan en klaar is.
  3. Aan de achterkant in het midden liggen de grotere opdrachten.

Op deze wijze behoud je overzicht over je werk. Het is duidelijk zichtbaar en logisch georganiseerd. Het reduceert de stress in je werkhouding: je ziet wat je moet doen.


Gooi weg

Veel mensen bewaren liever dan ze weggooien. Je zou kunnen stellen, dat het verleden hun toekomstplanning bepaalt.

Denk toekomstgericht. Bewaar alleen wat echt noodzakelijk is.


Prikbord

Als je metalen kantoorkasten hebt kun je die als magnetisch prikbord gebruiken. Breng een ordening aan, zodat je weet waar je moet kijken.


Kantoortemperatuur

De ideale werktemperatuur ligt tussen de 20 en 22 graden. De juiste temperatuur voorkomt ziekte, en hoofdpijn.


Printers

Laserprinters stoten vaak ozon uit die hoofdpijn kan veroorzaken. Plaats ze in een andere ruimte.


Beeldscherm

Zet de monitor met de zijkant naar het raam. Dat voorkomt spiegelingen.De werkruimte


De ruimte waar je werkt, moet aangenaam voor je zijn om te verblijven. Gelukkig kun je daar zelf het nodige aandoen. Maatregelen om stress te verminderen tijdens je werk zijn de volgende:


  1. Muziek ontspant. Rustige muziek heeft een ontspannende werking. Wanneer je je ruimte met een collega deelt, kun je een koptelefoon gebruiken om te luisteren.
  2. Juiste verlichting. De juiste verlichting zorgt ervoor dat je ogen minder vermoeid raken. Gebruik zacht en indirect licht, maar wel voldoende om te kunnen werken.
  3. Rustpunten. Het is prettig en ontspannend om tijdens je werk op een beeldscherm even je ogen een ander beeld te gunnen. Foto's, schilderijen en planten zijn daarvoor uitermate geschikt.
  4. Geurtje. Soms kan een bepaalde geur je ontspannen.

Wat betekent dit voor mij?


De omgeving waarin je werkt is heel belangrijk. Deze kan zorgen voor gespannenheid, of voor een prettige werkplek. Veel kun je daar zelf aan doen, en wel zonder veel inspanning. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om goed te presteren.


Voorkom dat je deel neemt aan kantoorroddels en ellenlange koffiepauzes. Creëer een sfeer, die ook voor je collega's prettig is om in te vertoeven.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: