Financiële stressEen veel voorkomende oorzaak van stress en echtelijke spanningen is geld. In tijden van crisis zijn veel mensen bezorgd over hun inkomen, het behouden van hun huis en spaargeld. Deze onzekerheid zorgt voor onrust en veel stress.


Vicieuze cirkel


Angst, onzekerheid en woede zijn gevoelens die een negatieve invloed hebben op je financiële beslissingen.


Door die verkeerde beslissingen word je opgezadeld met behoorlijke financiële problemen, zoals een torenhoge schuld. En dat veroorzaakt weer een enorme stress.


Deze stress levert weer angst, onzekerheid en woede op en zo blijft een vicieuze cirkel in tact. Gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid overweldigen je. Je verliest daardoor de realiteit uit het oog en de problemen blijven groeien.


Kom in actie en zoek hulp bij familie, vrienden of hulpinstanties. Je zult dan al snel inzien, dat niets hopeloos is. Met hulp en goede adviezen kun je je schulden gaan afbouwen en zo rust creëren.


Je doorbreekt de vicieuze cirkel en daarmee nemen de gevoelens van angst, onzekerheid en woede af. Je hebt weer oog voor de realiteit. Je eigenwaarde groeit en je hebt leren ontdekken wie je echte vrienden zijn.


Minimaliseer de stress bij een financiële crisis


Blijf kalm

We ervaren allemaal stress op onze eigen wijze en gaan daar op een manier mee om die bij ons past. Meestal maakt ons lichaam stresshormonen (zoals cortisol) aan en dat kan op de duur schadelijk voor het lichaam zijn.


Het is zaak om zo snel mogelijk de balans te herstellen. Je kunt dan weer helder denken en je lichaam gezond houden.


Kom in actie

Het is een algemeen gegeven dat veel mensen bij stress een passieve houding aannemen. Dit werkt nooit in hun voordeel.


Door passief te blijven, blijven de stressproblemen en nemen juist vaak toe. Kom in actie en zoek hulp. Vaak is dat het begin van de oplossing.


Besteed je geld verantwoord

In tijden van geldgebrek maken mensen vaak emotionele keuzes, die catastrofale gevolgen kunnen hebben. In tijden van crisis kunnen financiële problemen zich makkelijk voordoen.


Ontslag kan veel ellende veroorzaken: financiële verplichtingen kunnen niet meer nagekomen worden.

Een financiële buffer is van belang om dergelijke situaties zo veel mogelijk te voorkomen.


Klop vroegtijdig bij instanties aan die je kunnen helpen bij mogelijke financiële probleemsituaties.


Budgetteer

Noteer je netto maandinkomen en trek daar je vaste uitgaven van af. Onder de streep verschijnt dan het bedrag om te sparen, schulden af te lossen of andere zinvolle dingen mee te doen.


Door deze begroting heb je inzicht gekregen in je uitgavenpatroon en kun je vanuit dat gegeven de juiste keuzes maken.


Kostencontrole

Het is zinvol om regelmatig je kosten (uitgaven) te checken. Omstandigheden wisselen voortdurend en je kunt daar beter rekening mee houden.


Schrap zaken die niet nodig zijn. Door zo te handelen ben je bewust bezig en houd je overzicht. Hierdoor blijft financiële stress tot een minimum beperkt.


Meer aflossen.

Bij schulden is het gewenst om meer af te lossen dan het aflossingsminimum. Hierdoor verlaag je sneller de schuld,

maar tevens daalt de rentelast. Deze financiële strategie brengt je rust in plaats van angst en onzekerheid.


Vergelijken.

Op internet zie je verschillende sites die producten of diensten met elkaar vergelijken. Maak voor dat je tot aanschaf overgaat gebruik van zo'n site.


Je bent je nu bewust geworden van de kwaliteit, de prijs en het gebruik. Je kunt dan van een bewuste keuze en koop spreken en dat geeft rust.


Slaaptekort.

Door geldproblemen kunnen mensen een waar piekergedrag ontwikkelen. Hierdoor ontstaat een chronisch gebrek aan slaap. Dat leidt weer tot fysieke en psychische klachten. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Zoek daarom vroegtijdig hulp en praat over je problemen.


Ongezonde emoties.

Bij financiële problemen zien we niet alleen dat een ongezond emotioneel handelen aan de basis van die problemen ligt,

maar ook de problemen door dit gedrag versterkt worden.


Je weet waarschijnlijk dat een overdreven koopgedrag grote impact kan hebben. Vaak wordt een dergelijk gedrag een verslaving: even een ander gevoel.


Maar de realiteit is dat de problemen met geld dan alleen maar toenemen en daar blijft het vaak niet bij. Relaties lopen stuk, fysieke en geestelijke klachten groeien uit tot chronische ongemakken.


Wat betekent dit voor mij?


Financiële stress werkt zowel mentaal als fysiek in je nadeel.

Je kunt daarom beter zorgen dat je financiële stress beperkt.

Ga voor jezelf na in hoeverre jouw leven wordt beheerst door financiële problemen. Heb jij voldoende inzicht in jouw financiële situatie?


Kortom, ben je baas over jouw geld. Lees de tips door en haal eruit waar jij je voordeel mee kunt doen. Ze zijn gratis en kunnen je veel opleveren.Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: