Relatiestress. En hoe verder?Net als alle andere vormen van stress kan relatiestress de oorzaak zijn voor vele fysieke klachten. Relaties zijn niet alleen je partner of familie, maar ook de buren en je collega's. Eigenlijk bouw je een soort relatie op met alle mensen, die vrij regelmatig met jou omgaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er irritaties en onenigheid kan ontstaan. Niet met iedereen kun je het altijd even goed vinden.
Verminder relatiestress


Door bewust te zijn van je eigen gedrag kun je de stress binnen een relatie sterk verminderen.


Je weet dan wat je valkuilen zijn. Je kunt je zelf leren anders met het gedrag van de ander om te gaan.


Onrealistische verwachtingen


Mensen zijn allemaal verschillend en dat accepteren is de basis van een relatie. Door de aannames die je doet, bijvoorbeeld hij vindt mij niet aardig, kun je een relatie onder druk zetten.

Houd je aan de feiten en wees assertief naar de ander toe.


Overdrijven


Door zaken aan te zetten maken we de 'bewegingsvrijheid' van de ander zeer gering. Vertel de dingen zonder veel gebruik te maken van bijvoeglijke naamwoorden, zoals geweldig, of termen als 'de beste' enz.


Neem je verantwoordelijkheid


Wees gezond kritisch op je eigen houding in de relatie. Durf te erkennen dat je fout zat. Ga na of je echt begrepen hebt wat de ander vertelde.


Inleven


In een relatie is het belangrijk dat je ook oog hebt voor de gevoelens van de ander. Je begrijpt welke uitwerking je opmerking bij de ander heeft. Over het algemeen zijn we daar zeer slordig in en dat geeft aanleiding tot conflicten.


Houd rekening met de grenzen van de ander


Niet alleen moet de ander jouw grenzen respecteren, maar jij dient ook oog te hebben voor andermans grenzen.

Belangrijk is het om het gedrag van de ander in een bredere context te plaatsen. Iemand kan ander gedrag vertonen, wanneer de omstandigheden zijn veranderd. Informeer ernaar en toon begrip.


De schuld


Er zijn veel mensen die voor de goede vrede de schuld op zich nemen. Dit is een kortzichtige en verderfelijke houding, die alleen maar meer ellende veroorzaakt.


Denk niet altijd zwart-wit, maar meer in mogelijkheden.

Werk aan veranderingen, die oplossingen inhouden. Op die wijze behoud je je eigenwaarde en laat je de ander in zijn waarde.


Vind een vertrouweling


Iemand met ervaring en wijsheid kan je verder helpen. Door je problemen met hem/haar te bepraten zie je ook andere aspecten en dat doet je persoonlijkheid groeien en zo voorkom je veel onnodige stress.


Ga van het positieve uit


Alleen in conflictvormen denken is erg stressvol. Kies voor een positievere benadering en je zult gaan ontdekken dat er veel mogelijk is.


Wat betekent dit voor jou?


Zorg dat je in je relaties met anderen vooral bewust en met een open mind handelt. Zo weten andere mensen wat ze aan je hebben en waar jouw grenzen liggen.


Je mindert zo het ontstaan van conflicten en de stress binnen de relatie wordt geminimaliseerd. Acceptatie en respect houden een relatie is stand.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: